Rug-Triatlon

Regelmatig terugkerende rugklachten?
Dan is de Rug-Triatlon wellicht iets voor u!
Heeft u regelmatig last van uw rug, problemen met bukken, tillen, langdurig zitten/staan of nemen uw klachten steeds weer toe bij slenteren?
Herkent u dit? Start dan met de Rug-Triatlon bij Fysiotherapie Didam!

Wat is Rug-Triatlon

Rug-Triatlon is een specifiek trainingsprogramma voor mensen die regelmatig last hebben van hun rug.

Bij rugklachten is vaak de balans in de rug- en buikspieren verstoord. De ‘Core-stability’, oftewel romp-stabiliteit, is dan meestal onvoldoende. In de Rugtriatlon wordt o.a. aandacht besteed aan het optimaliseren van deze stabiliteit.

Het belangrijkste is dat u zelf de sleutel in handen heeft voor uw actieve herstel. De fysiotherapeut helpt u daar graag bij.

Waarom wordt dit Rug-Triatlon genoemd?

Het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de romp is een langdurig proces(net zoals bij een triatlon). Vaak hebben patiënten al langer last van de rug en is de belastbaarheid daardoor in de loop van de tijd sterk afgenomen. Het kost dan ook de nodige tijd om dit te herstellen. Door middel van trainen van o.a. de rompspieren (buik/rug/bekken/ billen), is het mogelijk om de klachten te verminderen of zelfs geheel te laten verdwijnen.

Dit gehele proces vergt zo’n 6 maanden. Omdat iedereen traint op hun eigen niveau, is de Rug-Triatlon geschikt voor iedere leeftijd.

De Rug-Triatlon bestaat uit:

  • Intake: bij de intake bekijkt de fysiotherapeut of u baat kunt hebben bij deelname aan de Rug-Triatlon.
  • Testen: voor het vaststellen van een beginwaarde zal er, voordat de Rug-Triatlon van start gaat, een aantal testen bij u worden afgenomen. Middels deze testen worden conditie, vet %, BMI, lenigheid en kracht in kaart gebracht. Aan de hand van de intake en de testresultaten wordt er een individueel rug-beweegprogramma voor u opgesteld.
  • Rug-trainingsbegeleiding: de (rug-)fysiotherapeut zal u minimaal 2x individueel begeleiden bij het uitvoeren van uw rug-beweegprogramma. Hierbij ligt het accent op de correcte uitvoering van de oefeningen.
  • Rug-Triatlon: daarna wordt er gedurende 24 weken 1x per week (1 uur) intensief getraind in een kleine groep. Er wordt met name gewerkt met functionele oefeningen gericht op bewegingsproblemen waar u ook in uw dagelijks leven mee te maken heeft. U werkt met ‘losse’ (functionele) gewichten en er is veel aandacht voor ‘Core-stability’ oefeningen.

Waar vinden de trainingen plaats?

De trainingen zullen plaatsvinden in onze oefenzaal op de eerste verdieping in het Gezondheidscentrum. Er wordt in kleine groepjes gewerkt, zodat er door de fysiotherapeut optimaal zicht gehouden kan worden op de uitvoering en voortgang van uw oefeningen.

Aanmelding en vergoeding

U kunt direct een afspraak maken met Ronald Hertog, coördinator en begeleider van de Rug-Triatlon. U heeft geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig. In de meeste gevallen wordt deelname aan de Rug-Triatlon door uw zorgverzekering vergoed. Vraag uw fysiotherapeut naar de voorwaarden.